Menu Sluiten

Dicteersystemen


Dicteersystemen

Informatie over dicteersystemen.

Dicteersystemen bieden studenten van alle leeftijden al tientallen jaren een effectieve methode voor mondelinge instructie. Niets anders is te vergelijken met de menselijke stem voor het gesproken woord – tenminste, voor zover het gaat om wat wordt overgebracht. Daarom zien we overal transcribenten die verschillende vormen van mondelinge communicatie als instructiemiddel gebruiken. En waarom ze een dicteersysteem nodig hebben, is omdat er geen andere manier is om een leerling een les te laten begrijpen dan een boek of een leraar dat kan.

Dit type onderwijsinstrument wordt echter vaak als inefficiënt beschouwd door degenen die het alleen als aanvullend hulpmiddel gebruiken.

Ook in het bedrijfsleven worden dicteersystemen courant gebruikt.

Transcriptie-apparatuur is bedoeld voor het dicteren van gesproken woorden, dus is er duidelijk geen plaats voor een digitale recorder. Betrouwbaarheid is daarentegen wel een probleem voor wie dicteersystemen voor zijn werk gebruikt.

Digitale voicerecorders (dicteerapparaten, desktop-dicteersystemen en dicteersystemen voor telefoons), desktopcomputers en dicteersystemen voor mobiele telefoons hebben één ding gemeen: ze werken allemaal op batterijen. Er zijn geen bewegende delen (zoals schakelaars en knoppen) die kunnen doorbranden, er zijn geen opnamemechanismen die moeten worden schoongemaakt en er zijn geen mechanismen die voortdurend onderhoud vereisen.

Een ander punt van zorg bij dicteersystemen met oproepfunctie is dat ze vaak niet worden gebruikt door dezelfde mensen die lesgeven in de klassen waar de apparaten worden gebruikt. Hoewel de overgrote meerderheid van de gebruikers een headset nodig heeft om het dictaat af te nemen, willen veel gebruikers toch direct kunnen “praten” met de persoon aan de andere kant van de lijn – ook als die niet fysiek aanwezig is.

Daarom hebben veel docenten besloten een online interface aan hun onderwijsapparatuur toe te voegen, zodat hun leerlingen desgewenst met hen kunnen “terugpraten”.

Het feit dat de meeste dicteersystemen draadloos zijn, heeft nog een ander voordeel. Traditionele dicteerapparaten zijn grote, logge meubelstukken (waardoor ze minder draagbaar zijn dan een draadloze telefoon). Een apparaat met snoer kan gemakkelijk in een aktetas of handtas worden opgeborgen; en een gebruiker kan het in elke kamer van het huis gebruiken (omdat het altijd binnen handbereik blijft). Een draadloos dicteerapparaat is even flexibel als handig.

Het kan worden gebruikt om dictaat te nemen in klaslokalen, op kantoor, in openbare gelegenheden, of vrijwel overal waar een computer of headset nodig is.

Info over dicteersystemen

Het terrein van Dicteersystemen

Dicteersystemen.

Moderne dicteersystemen zijn ook ontworpen om het transcriptieproces zo eenvoudig en gestroomlijnd mogelijk te maken. Er is transcriptiesoftware ontwikkeld waarmee de transcriptionist het begin van elke opname kan intoetsen, naar bepaalde woorden kan springen, de volledige naam van elke beller kan intoetsen, enzovoort. Dit gestroomlijnde transcriptieproces vermindert niet alleen het aantal transcriptiefouten, maar versnelt ook de doorlooptijd.

Omdat dezelfde software de transcriptionist ook in staat stelt eerder opgenomen opnamen in een database op te slaan voor gebruik in de toekomst, betekent dit ook dat de dicteersystemen meerdere dicteersets kunnen bevatten (lopende of eenmalige opnamen) en dus honderden of duizenden minuten of uren aan audio-opnamen kunnen bevatten.

Er zijn een aantal goede bedrijven die digitale spraakrecorders voor dicteerdoeleinden vervaardigen.

Deze apparaten zijn er in verschillende maten, modellen, functies en prijsklassen, afhankelijk van wat de gebruiker nodig heeft. Digitale voicerecorders met eHR-technologie bieden de transcriptionist niet alleen de mogelijkheid om de opnamen zelf te dicteren, maar ook om deze indien nodig volledig af te spelen.

Deze functie wordt steeds gebruikelijker nu zorgverleners ontdekken dat een meerderheid van hun patiënten bereid is te betalen voor het gemak van het beluisteren van een opgenomen dictaat (en het vervolgens af te spelen) wanneer het hen uitkomt om dit te doen.

Meer info over dicteersystemen nu op www.sercu.be.

Tags

Dicteerapparaten West-vlaanderen | Dicteerapparaten | Dicteersoftware | Dicteersystemen | Dicteertechnologie Philips | Dicteertechnologie West-vlaanderen | Dicteertechnologie |